Lening oversluiten

Verschillende kredieten aangaan is niet langer een uitzondering op de regel. Een gezin gaat bijvoorbeeld een krediet aan om een kapotte vaat- of wasmachine te vervangen. Enkele maanden later begeeft de motor van de wagen het, waardoor er vliegensvlug een nieuwe auto moet besteld worden. Plots staat ook de achttiende verjaardag van een zoon of dochter voor de deur, en wordt er gemakshalve per postorder een krediet voor kleding afgesloten. In veel van de gevallen kan het echter de moeite lonen om de verschillende kleinere leningen te oversluiten, lees samen te brengen bij één kredietaanbieder.

De essentie van een lening oversluiten is heel eenvoudig: u sluit één grotere, goedkopere lening af, waardoor u de verschillende kleinere, en ook duurdere leningen, onmiddellijk kan aflossen. Door zo een bestaande lening oversluiten kan u vaak honderden euro’s op jaarbasis besparen.

Het oversluiten van een lening brengt echter ook enkele risico’s met zich mee:
1. Aan een vervroegde aflossing van een persoonlijke lening, zit vaak een opzegkosten gekoppeld. Aan te raden is dan ook om de verschillende boetes van de kleinere kredieten op te tellen, en te vergelijken met de besparing die u dankzij de krediet oversluiting kan hebben. Ligt het bedrag van de boetes hoger dan hetgeen u kan besparen? Blijf dan uw huidige afbetalingssituatie behouden.
2. Geld lonkt. Door persoonlijke lening oversluiten, kan het verleidelijk zijn om meteen een groter geldbedrag te lenen. Geld onmiddellijk in handen hebben is een luxe waarover niet iedereen beschikt. Hou er rekening mee dat bij een hoger leenbedrag, uw totale schuld natuurlijk ook toeneemt.
3. Doordat u een hogere lening aangaat, zal de totale afbetaling van de leensom meer tijd in beslag nemen. Uiteindelijk zullen daardoor ook de totale kosten van het krediet hoger liggen dan aanvankelijk. Een langere looptijd brengt natuurlijk ook een voordeel met zich mee. Wanneer het momenteel niet meer financieel haalbaar is om de verschillende kleinere, hogere kredieten af te lossen, wordt de maandelijkse kredietlast bij een lening oversluiten onmiddellijk verlaagd.

Of leningen oversluiten voor u een interessante zaak is, is geheel afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Informeer daarom eerst goed bij uw huidige kredietaanbieders en mogelijke (nieuwe) kredietoversluiter vooraleer u een beslissing neemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *